sty
2
2013

Przepisy na słodkości + wyniki Candy


Poniżej obiecane przepisy na cieszyńskie ciasteczka, z początku chciałam wkleić je w formie grafiki, żeby móc użyć pięknych czcionek, ale doszłam do wniosku, że tak będzie po prostu bardziej praktycznie, bo bez problemu możecie wydrukować wybrane receptury
.
Zapraszam też do przeczytania poprzednich postów o tych drobnych słodkościach
(w pierwszym podany jest przepis na składane orzeszki):
http://czarnabiedronka.blogspot.com/2012/12/cieszynskie-ciasteczka.html
 http://czarnabiedronka.blogspot.com/2012/12/cieszynskie-ciasteczka-raz-jeszcze.html


Orzechy lineckie
(przepis z książki Cieszyńskie Ciasteczka)


ciasto
250g mąki
140g masła
90g cukru pudru
2 żółtka
cytryna (starta skórka, łyżka soku)
1 łyżeczka cukru waniliowego

piana
2 białka
140g cukru

do dekoracji
orzechy laskowe
orzechy włoskie

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem, dodać cukier puder i żółtka, tratą skórkę i łyżkę soku z cyttryny. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 min. Podzielić na kawałki i rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm. Wycinać ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Na środek każdego ciastka wycisnąć szprycką całusek piany i położyć orzeszek.
Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C przez kilkanaście minut.

Kruche rogaliki waniliowo-orzechowe
(przepis z książki Cieszyńskie Ciasteczka)


ciasto
100g zmielonych orzechów włoskich
280g mąki pszennej tortowej
210g masła
70g cukru pudru

do dekoracji
cukier puder

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem, dodać cukier puder i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Z ciasta uformować wałek o średnicy 2-3cm. Pokroić w plastry i ręką uformować rogaliki. Ułożyć ciastka na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia (ja piekłam na papierze do pieczenia), Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C na jasnozłoty kolor przez kilkanaście minut (ja piekłam na termoobiegu na 170 stopni). 
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Białe kulki
(przepis ze zbiorów M.Orawskiej)


Bierzemy po tyle samo mleka w proszku, masła i cukru pudru. Dodajemy jedną lub dwie (według uznania) starte białe czekolady. Najlepiej przed tarciem dać je do lodówki na godzinę . 
Jak ktoś lubi to można dodać kokosu. Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę. 
Lepić małe kulki a do środka można dać migdała lub innego orzeszka.

Szwedzkie pierniczki Pepparkakor
(przepis prosto z IKEA, podany w komentarzu na blogu White Plate)


300 ml miodu
400 ml cukru
350 g masła lub margaryny
300 ml śmietanki kremówki
1 1/2 łyżki stołowej imbiru
1 1/2 kg mąki
1 1/2 łyżki stołowej goździków
1 1/2 łyżki stołowej cynamonu
1 łyżka stołowa proszku do pieczenia

Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodawać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i powoli dodawać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę, tak aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty i na blaszce wsadzić do gorącego piekarnika. 
Piec w temp. 175 st. C przez 10-15 min.

UWAGA - Z podanych składników uzyskamy ok. 500 ciasteczek. Ja piekłam z 1/5 podanych składników

Ule orzechowe
(przepis z książki Cieszyńskie Ciasteczka)

(źródło zdjęcia: blog Knedlik)

ciasto
200g mielonych orzechów włoskich
200g cukru pudru
1 białko

masa
100g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki spirytusu

foremka do ula
wafle lub opłatki na zamknięcie uli

W misce wymieszać orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Przygotować masę. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami, a następnie dodać spirytus. Wyciąć z wafli kółeczka o średnicy foremki na uli (np. kieliszkiem). Wypełnić foremkę ciastem, mocno dociskając do brzegów. Zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki i wypełnić je masą. Zakleić waflem i wyjąć gotowy ul z foremki.  


A teraz to na co pewnie większość czeka, czyli wyniki Candy. Zanim jednak je ogłoszę chciałam serdecznie podziękować Wam wszystkim za udział w zabawie, zwłaszcza tym osobom, które podzieliły się ze mną zastosowaniami puszeczki. Do zabawy zaliczyłam 42 komentarze (nie liczyłam, zgodnie z jej życzeniem komentarza Syl oraz podwójnych komentarzy zostawionych przez niektóre z Was - liczyłam tylko pierwsze). Losowy generator wybrał numer 29 co oznacza, że puszka wędruje do:

Dołączam się do zabawy bo puszka jest "słoziutka" i będzie fajnie pasować do mojej czekoladowej kamionkowej zastawy, a nawet jeśli do mnie nie trafi to słodki banerek osłodzi mojego Bloga na trochę ;). Pozdrawiam madebymargarita.blogspot.com



Szyrafie serdecznie gratuluję, jednocześnie prosząc o kontakt mailowy na dagmara.raszka@gmail.com

Całą resztę serdecznie pozdrawiam i składam Wam wszystkim najlepsze życzenia Noworoczne !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...